Relationer som nøglen til vækst

Vi lever i en tid, hvor vi stadig ser konkurrencementaliteten dominere – ikke bare i samfundet, men også i vores parforhold. Mange grupperer sig stadig efter, hvem de føler, de kan få "mest ud af", mens de ser ned på dem, der ikke passer ind. Men vi står overfor et kald til at tage ansvar. Ansvar for os selv, vores relationer og hvordan vi møder verden.

Historisk har vi fokuseret meget på det ydre. Succes har handlet om uddannelse, penge og at opnå status og at overleve i det sociale rum. Det har været drivkraften for mange familier: ”Sørg for at få en god uddannelse, et godt job og skab en stabil tilværelse.” 

Men vi står nu i et skift, hvor vi går fra denne ydre søgen til en indre og relationel bevidsthed. Hvordan har vi det egentlig med vores liv? Med vores job, vores børn, vores partnere og ikke mindst os selv? Vi begynder at mærke, at det relationelle betyder mere end vi tidligere har været bevidste om.

Det er her, vi bliver nødt til at tage ansvar, hvis vi vil videre. Og i takt med, at relationer kommer i første række, vil vi opleve, at det gør ondt, hvis vi ikke er villige til at modnes i dem.

Forskning viser, at kvinder generelt har lettere ved at navigere i det relationelle. De har ofte forrang, når det kommer til empati og forståelsen for relationer. Omvendt ser vi en voksende krise blandt mænd. Mange mænd, især fraskilte eller ensomme, kæmper med at finde deres plads i en verden, der kræver mere emotionel tilgængelighed. Selvmordsraterne er højere blandt mænd, og mange føler sig afskåret fra det sociale netværk, de engang havde gennem deres partner. Kvinder har ofte været indgangen til det sociale liv, og når de ikke længere er der til at arrangere det sociale, står mænd tilbage med spørgsmålet: ”Hvordan får jeg en ven?”

Det er en udfordrende tid, vi står i – for både mænd og kvinder. Mænd bliver nødt til at finde deres vej i forhold til relationer, især nu hvor kvinder i højere grad fokuserer på deres egne karrierer og ikke længere sørger for det relationelle for dem. Samtidig skal kvinder lære at balancere deres evne til at opbygge relationer med behovet for selvstændighed og karriere. Denne transformation skaber forvirring og smerte, og mange vil opleve, at deres intime relationer er under et stort pres.

Det er i samspillet med den anden, at forandringen sker. Vores partner og vores børn er de relationer, der trykker mest og vækker mest – og netop derfor er det her, vi vokser mest. For mange vil det føles som om, det hele kan eksplodere, men det er faktisk meningen. Det er her, vi begynder at mærke de problemer, vi tidligere måske ikke har lagt mærke til, og det er her, vi bliver tvunget til at tage ansvar for vores egen vækst.

Hvis vi ikke tager ansvar for vores relationer, vil det gøre ondt. Så du har reelt ikke noget valg. Men hvis vi tør møde os selv og vores relationer med åbenhed og turde stå i smerten og lade den transformere sig, kan vi skabe en dyb forandring. Det er den transformation, vi står midt i – fra ydre succes til relationel bevidsthed.


Kærlig hilsen

Mette Miriam Sloth

Lyt til E34 af vores podcast for mere information.